maanantai 5. kesäkuuta 2017

Yhdistysliikunta tuo hyvää mieltä

Kesän kynnyksellä Pirkanmaan epilepsiayhdistyksen liikuntavastaava Muammer Dastan kertoo yhdistyksen liikunnasta. Joukkuelaijeissa syntyy yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Muammer lähti mukaan yhdistyksen aktiiviksi liikunnan tuoma ilon vuoksi. Yhteenkuuluvuuden lisääminen ja kaikkien mukaan ottaminen ovat hänelle tärkeitä arvoja. Ihmiset odottavat lentopallo-iltaa, se palkitsee parhaiten.

Pirkanmaan epilepsiayhdistyksen lentopalloa pelataan Johanneksen koululla. Kävijöitä on pääosin sopivasti kahteen joukkueeseen eli 6 + 6. Joskus on muutamia myös vaihtopenkillä. Vähintään neljä pitää olla, jotta peli saadaan käyntiin. Koulun tiloissa pelattava lentopallo on kesällä tauolla, joten peli on nyt siirtynyt Niihamaan siirtolapuutarhan hiekkakentälle. Tuomaria ei tarvita: ”Meillä on rento meininki ja periaate, että kunhan pallo pysyy ilmassa. ”

Liikuntavastaavan työnsarkaa


Muammerin roolina on vastata liikuntatoiminnasta, opastaa ja rohkaista. Salivuorojen haku hoituu nykyisin näppärästi internetin kautta. ”Kohtaustilanteessa katson perään ja laitamme myös pelin poikki hetkeksi. Pitää myös olla varma että kaveri on kunnolla toipunut, ennen kuin päästää kotiin”, Muammer toteaa.

Uudet ideat syntyvät tekemisen lomassa. Viime vuonna palkittiin kuukauden urheilijoita Voitto ”Vote” Palmion aloitteesta. ”Perusteena oli rehtiys ja muiden kannustaminen. Tällä saatiin monelle kanssaurheilijalle positiivista mieltä” Muammer iloitsee. Pieniä, mutta merkittäviä asioita.

Lajikokeiluja tarvitaan


Kun Muammer opiskeli lähihoitajaksi, hän ymmärsi tarvitsevansa kaveria vetovastuuseen. Lentopallossa jo pelaajana käynyt Seppo Raitio lähti mukaan. Heidän roolinsa ovat vähän erilaiset, Seppo hakee stipendejä ja hoitaa kaikki Kesäkisoihin liittyvät järjestelyt. ”Yhdessä liikuntavastaavan hommaa on hauskempi hoitaa”, Muammer kertoo.

Tällä viikolla yhdistyksellä on kesän aloitus-kekkerit. Tarjolla on makkaraa ja lättyjä - rohkeimmat luopuvat talviturkistaan. Keilaus on tauolla, koska lentopallo on nyt suositumpaa. ”Jäseniä kuullaan mielellään ja kehitetään toimintaa sen mukaan. Syksyllä Seppo käynnistää sisäcurling-porukan, kokeillaan innostaako se ihmisiä”, Muammer kertoo. 

Kesäkisat Mikkelissä


Muammer ehdotti jo vuosia sitten Epilepsialiiton toiminnanjohtaja Sari Tervoselle yhdistysten välistä lentopalloturnausta. Ajatus kehittyi aikansa ja lopulta käynnistyivät jokavuotiset Kesäkisat. Tänä vuonna kisataan la 17.6. Mikkelissä. Lajeina on ainakin kolmiottelu, 1000 m kävely ja huutosakkikisa sekä muita leikkimielisiä kisailuja. Osallistujia on joka kesä monista eri yhdistyksistä ympäri Suomen.

”Turkulaisia olen tamperelaisena vähän mukaan kaivannut”, Muammer hymyilee. Tänä kesänä järjestetään viidennet Kesäkisat. ”Kun tulee kymmenen vuotta täyteen, niin olisi ehkä Tampereen vuoro taas. Saada poika kotiin”, Muammer naurahtaa.

Ryhmäkuva Pirkanmaan lentopallojoukkueesta

Hyvää tuova liikunta kuuluu kaikille


”Joskus ihmiset sanovat että ranteet eivät kestä lentopalloa. Me käytämme kuitenkin junioripalloa, joka on nivelystävällinen”, Muammer kertoo. Lentopalloa tai jotain muuta joukkuelajia Muammer suosittelee muillekin yhdistyksille: ”Voi aloittaa vaikka puolen vuoden kokeiluna, Liikuntavirasto myöntää liikuntavuoroja hakemusten perusteella. ”

Kun Muammer hakee salivuoroa, perusteena on panostus epilepsiaa sairastavien kuntoiluun sekä sosiaaliseen hyvinvointiin. Vuorojen saamisessa ei ole ollut ongelmaa. ”Yhdessä pelatessa oppii etenkin välittämään toisista”, hän toteaa.  

Lentopallon pelaaminen on jäsenille ilmaista eli yhdistys maksaa kenttävuokrat. Pari kertaa on erikseen tarkastettu kuuluvatko kävijät yhdistykseen. Osa kun on mukana vain liikkumisen ilosta. ”Silloin he saavat kaupan päälle kokemusta ja tietoa epilepsiasta”, Muammer iloitsee.

Teksti: Katja Seppinen
Kuvat: Muammer Dastan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti