torstai 25. elokuuta 2016

Annetaan mahdollisuus kokeilla ja onnistua

Kerron tässä blogisarjassa epilepsiayhdistysten järjestämästä monipuolisesta toiminnasta. Aloitus kotipesästä eli Helsingin yhdistyksestä ja viime kevään helmestä, jonka haluan jakaa kaikille. 

Ensimmäinen puheenvuoro menee siis yli kymmenen vuotta aktiivisesti yhdistyksessä toimineelle Minna Vähämaalle ja hieman myös yhdistyksen hallitukselle.

Nuorten toiminta on Helsingissä ollut tauolla, koska uudet sukupolvet ovat yksinkertaisesti kadoksissa. 

Toiminnan vetäjä helposti väsyy, jos kukaan ei saavu paikalle. Harvemmin ja laadukkaampaa onkin noussut konkreettiseksi toteutuksen tavoitteeksi.

Hallituksen rooli on keskeinen


Nuorten viikonlopputapahtuma oli kytenyt Minnan mielessä jo pitkään. Viime keväänä hänellä oli tarpeeksi aikaa sen toteuttamiseen. Helsingin yhdistyksen hallitus tuki ideaa ja antoi vapaat kädet suunnitteluun.

Yhdistyksen hallituksen tietoinen taloudellinen päätös oli rahoittaa tapahtumaa omaa reviiriä laajemmin eli kutsua mukaan kaikki nuoret ympäri Suomen.

Hauskapitoa ja vertaistukea suunniteltiin


Nuoret kaipaavat Minnan mukaan tapahtumia joihin ei tarvitse sitoutua. Yhdessä tekeminen on tärkeässä roolissa. Viikonlopun pituiset kokoontumiset kiinnostavat, sillä niissä ehtii rauhassa tutustua toisiin nuoriin.

Suunnittelu aloitettiin useita kuukausia aiemmin. 18-35-vuotiaiden leirin järjestelyistä vastasi viiden hengen tiimi, joista yksi oli sairaanhoitaja ensiaputilanteita varten. ”Leiripaikka varattiin ja ohjelmarunko kasattiin ruokailujen ympärille – nälässä ei pidä olla!” Minna nauraa.

Badtaste-party buukattiin ohjelmaan alkumetreillä. ”Kun kaikki velvoitetaan pukeutumaan mahdollisimman huonosti samalla vapautetaan ihanasti pukeutumisen paineista”, Minna kertoo.

Yhdistykset yhdessä nuorten asialle?


Viikonlopusta kerätyt palautelaput ovat täynnä sydämiä, hymiöitä ja 10+:aa. Se, toteutuuko tapahtuma ensi keväänä, on vielä avoinna. 

Nuorten viikonlopusta olisi Minnan mukaan järkevää kehittää yhdistysten yhteinen tapahtuma. Helsingin yhdistys on asian tiimoilta yhteydessä kaikkiin yhdistyksiin jo tämän vuoden puolella, jotta asia saadaan toimintasuunnitelmiin. Nyt on aika aktivoida epilepsiaa sairastavat nuoret!

Minna haluaa kiittää yhdistyksen hallitusta ja mukaan lähteneitä nuoria:

”Minulle ja muulle tiimille annettiin superhieno tilaisuus koota nuoret yhteen ja onnistua näin hienosti. Toiminta jatkuu ja kehittyy ainoastaan mikäli ovet avataan uusille tuulille. Kannustetaan yhdessä yrittämään ja kokeilemaan uutta.”


Seuraavaan blogiin Minna toivoo kuulumisia Turun seudun epilepsiayhdistykseltä.

Teksti: Katja Seppinen