torstai 29. syyskuuta 2016

Taistellen eteenpäin

Turun seudun epilepsiayhdistys liikkui elokuussa osana FightBackRun -tapahtumaa. Ajatus osallistumisesta jokirantaa kiertävään liikuntatapahtumaan syntyi junassa matkalla kotiin Epilepsialiiton liittokokouksesta.

”Tajusimme, että hyväntekeväisyysjuoksu olisi vaivaton tapa järjestää liikuntaa. Pekka Hyysalo on Turussa julkkis, joka motivoi monia”, yhdistyksen sihteeri Nina Teerimäki kertoo. Asia lisättiin alkukesästä lähteneeseen jäsenkirjeeseen. 

”Tiedotimme myös yhdistyksen Facebook-sivulla ja Epilepsialiiton kanavissa. Tapahtumaa edeltävän kerhotorstain aiheena oli kävely.” Tapahtumaa ennen Nina otti vastuulleen viestinnän tehtäviä, koska toimistolla ei tällä hetkellä ole työntekijää.

”Ilmoittautumismahdollisuudet piti miettiä sopimaan tämänhetkiseen tilanteeseen. Otin vastuulleni toimiston sähköpostin lukemisen sekä Facebook-sivumme, jotta saisin listattua osallistujat. Heiltä pyysin paitakoot, jotta saimme kaikille sopivat edustuspaidat Epilepsialiitolta”, Nina jatkaa.

Asenne ei aina ratkaise


Traumaperäisen aivovaurion saanut Pekka Hyysalo on perustanut Fight Back brändin, jolla hän taistelee vauriotaan vastaan ja tsemppaa muita samaan. FighBack Run -tapahtuman tuotoilla rahoitetaan kuntoutustilan toimintaa Turussa.

Hyysalon brändi pohjaa median innolla luomaan sankaritarinaan, jonka voi nimetä inspiraatiopornoksi. Suurin osa pitkäaikaissairaista ja vammaisista ei parane, oli asenne mikä hyvänsä. Tästä huolimatta tapahtuma toimii helppona alustana yhdistyksen toiminnalle ja tuo varmasti liikunnan iloa kaikille osallistujille.


Hyvää ja helppoa liikuntaa


Turun jokirannassa kiertänyt liikuntatapahtuma onnistui hyvin. Se oli selkeä ohjelmaltaan ja sijainti oli sopivasti lähellä yhdistyksen toimistoa. Lähtöpaikka auttoi kokoontumaan ensin yhteen paidanjakoa ja pientä purtavaa varten.

”FightBack Run on hyvä ottaa tähtäimeksi myös ensi vuodelle, koska osallistuja itse saa määriteltyä vauhtinsa sekä sen, minkä matkan juoksee tai kävelee”, Nina kertoo.

Yhdistyksen liikunta on pitkälti kaupunkikävelyjä. Niitä on helppo järjestää ja kerhon lähellä on kauniita kävelyreittejä. Loimaalla toimiva kerho järjestää myös ulkoilua, ja sieltä tulikin kaksi innokasta juoksijaa Turun tapahtumaan.

Yhdistys toimii vapaaehtoisesti


Oma työntekijä on todella tärkeä Turun seudun epilepsiayhdistykselle. Työntekijä on vastannut puhelimeen ja sähköpostiin sekä ottanut vastaan ilmoittautumiset eri tapahtumiin. Huhtikuusta lähtien työntekijää ei ole ollut, jonka vuoksi perustoimintoja on ollut pakko jakaa vapaaehtoisille.

Perhevastaava hoitaa nyt perhetapahtumien ilmoitusten vastaanottamisen, yhdistyksen puhelimeen on suunnitteilla tietty soittoaika ja kerhotorstaiden järjestämiset on jo jaettu hallituksen jäsenten kesken. Jäsenkirje tehdään porukalla kolme kertaa vuodessa. Yhdistys toimii vapaaehtoisesti.

”On todella hyvä asia, että uudet jäsenet löytävät meidät sähköisesti Epilepsialiiton kautta, jolloin vertaistukeen jää enemmän aikaa. Kun saamme taas palkattua työntekijän, hänen työtään tulee olemaan myös jäsenrekisterin käyttäminen”, Nina toteaa innokkaasti.

Vapaaehtoiset ovat korvaamaton voimavara, jotka omalla vapaa-ajallaan mahdollistavat vertaistuen ja epilepsiatiedon näkyvyyden. Välillä taistellen, välillä tyynesti mutta aina eteenpäin edeten.


Teksti: Katja Seppinen, kuva: Nina Teerimäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti